Video


Περισσότερες

Μυλωνάς ή Καπνώδης, ο εχθρός των πυρηνοκάρπων προκαλεί τεράστιες ζημιές στη Μακεδονία

Ένα άρθρο του : spagric | 13 Οκτωβρίου 2014 | 3 Σχόλια

Ο μυλωνάς ή καπνώδης ή πλατυκέφαλο σκουλήκι όπως είναι οι διάφορες ονομασίες του είναι έχει το λατινικό επιστημονικό όνομα Capnodis tenebrionis ανήκει στην τάξη Coleoptera και στην οικογένεια Buprestidae. Ο μυλωνάς είναι ένα εξαιρετικά επιθετικό έντομο με κύριους ξενιστές τα πυρηνόκαρπα και δευτερευόντως τα μηλοειδή. Το ενήλικο άτομο (επάνω εικόνα) έχει μήκος 15-30mm και πλάτος 7-12mm χρώματος μαύρου με χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες στο προνώτο του. Η κύρια ζημιά που προκαλεί το ενήλικο άτομο είναι η διάβρωση του μίσχου του φύλλου με αποτέλεσμα την πτώση του φύλλου στο έδαφος, ένα άτομο μπορεί να αποφυλλώσει ολόκληρα δένδρα. 

Το αυγό είναι λευκό ωοειδές με διαστάσεις 2*2 χιλιοστά το ανώτερο. 

Η προνύμφη (κάτω εικόνα) όπου είναι και το πιο επικίνδυνο στάδιο του εντόμου είναι λευκή όσο είναι νεαρή έχει μήκος 3,5 χιλ. ενώ το τελικό μήκος μπορεί να φτάσει και τα δέκα εκατοστά. Το κεφάλι είναι πλατύτερο από την κοιλιά. Η κεφαλή σε βάθος χρόνου γίνεται καστανή. 


Το έντομο έχει 1 γενιά το χρόνο ή μία κάθε δύο χρόνια, ενώ μπορεί να διαχειμάσει σε οποιαδήποτε μορφή, Ακόμη και σαν τέλειο σε προφυλαγμένη θέση στο έδαφος. 

Το τέλειο γεννάει τα αυγά του το καλοκαίρι στις εσοχές των κορμών ή στο έδαφος κοντά στον κορμό. Το αυγό εκκολάπτεται σε λίγες μέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία και η νεαρή προνύμφη εισέρχεται αμέσως στον κορμό. Από εκεί ορίσει στοά η οποία από το εσωτερικό στρώμα του φλοιού μπορεί να εκτείνεται έως μέσα στο ξύλο. 

Η επιθετικότητα του εντόμου έχει ενταθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και προκαλεί τρομερές καταστροφές σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως ημιπεδινές. 

Αντιμετώπιση:
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εγκεκριμένη χημική αντιμετώπιση για το έντομο αυτό. Βιβλιογραφικά έχει βρεθεί ότι ο ψεκασμό με aziphos-methyl μπορεί να σκοτώσει τα ενήλικα άτομα, καθώς και το πότισμα με Imidaclorpid να σκοτώσει τις προνύμφες. 

Το πρώτο και βασικό μέτρο αντιμετώπισης της ασθένειας είναι συλλογή των τέλειων εντόμων με το χέρι και η θανάτωση τους. Εμπειρικά, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τακτικώς αρδευόμενοι οπωρώνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν, διότι το δένδρο παραμένει ζωηρό και έχει την δυνατότητα να παράξει μεγάλη ποσότητα κόμμεως και να σκοτώσει την προνύμφη. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

3 Σχόλια: στο άρθρο "Μυλωνάς ή Καπνώδης, ο εχθρός των πυρηνοκάρπων προκαλεί τεράστιες ζημιές στη Μακεδονία"