Video


Περισσότερες

Διαφυλλικός ψεκασμός ουρίας σε δενδρώδεις καλλιέργειες

Ένα άρθρο του : spagric | 2 Σεπτεμβρίου 2012 | 8 Σχόλια
Η ουρία είναι ένα εξαιρετικό λίπασμα για την προσθήκη αζώτου σε όλες τις καλλιέργειες καθώς περιέχει άζωτο σε ποσοστό 46%. Ωστόσο, η εφαρμογή της χρειάζεται μέτρο, γιατί η υπερεπάρκεια αζώτου προκαλεί διάφορα προβλήματα όπως μείωση της ποιότητας των καρπών, υπερβολική βλάστηση, υδαρείς ιστοί κ.α. 

Πλήθος μελετών ερευνά τις επιδράσεις της διαφυλλικής εφαρμογής της ουρίας σε δενδρώδης καλλιέργειες και λαχανικά, μάλιστα πολλές μελετούν την πλήρη αντικατάσταση της παραδοσιακής λίπανσης από εδάφους με τον διαφυλλικό ψεκασμό ουρίας για την λίπανση με άζωτο. Για παράδειγμα έχει διαπιστωθεί η βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην καλλιέργεια του μπρόκολου με ψεκασμούς 1% ουρία (πηγή). Ακόμα, σε ψεκασμούς ροδακινιάς με μεγάλες δόσεις ουρίας 8,8% β/β διαπιστώθηκε ότι το 80-90% του αζώτου απορροφήθηκε από τα φύλλα τις πρώτες 24 ώρες και μεταφέρθηκε εντός του φυτού μέσα σε μία εβδομάδα, αυτό αποδεικνύει ότι η ουρία όταν εφαρμόζεται διαφυλλικά έχει εξαιρετικές ικανότητες λίπανσης που μπορούν και να αντικαταστήσουν την βασική αζωτούχο λίπανση (πηγή). 

Το άζωτο είναι το βασικότερο στοιχείο για τα φυτά, συμμετέχει στην δημιουργία των πρωτεϊνών, των ενζύμων και των νουκλεΐκών οξέων. Τα φυτά πρέπει να έχουν πάντα τροφοδοσία σε άζωτο για να έχουν σωστή ανάπτυξη και παραγωγή. Όταν το επίπεδο του αζώτου στα φυτά πέσει από το ανεκτό όριο περιεκτικότητας αζώτου τότε έχουν τροφοπενία αζώτου η οποία εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα ανάλογα με το είδος του φυτού π.χ. στη ροδακινιά έχουν χλώρωση και πτώση των φύλλων. 

Στις δενδρώδης καλλιέργειες η ουρία μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην λίπανση. Δυστυχώς η ουρία είναι και ελαφρώς φυτοτοξική γιαυτό δεν μπορούν να την ψεκάζουμε με υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, η εφαρμογή ουρίας το Φθινόπωρο με 2-3 ψεκασμούς επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η agro-help.com προτείνει ανεπιφύλακτα την εφαρμογή ουρίας 0.5% στις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της κερασιάς και της βερυκοκιάς από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. 

Τα οφέλη της εφαρμογής είναι, πρώτον, τα δένδρα εφοδιάζονται άμεσα με άζωτο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μείωση της καταπόνησης από την καρποφορία του καλοκαιριού. Δεύτερον, παράγονται υδατάνθρακες οι οποίοι αποθηκεύονται στο ξύλο και θα χρησιμοποιηθούν στην έναρξη της βλάστηση την επόμενη άνοιξη. Τρίτον, η διαφοροποίηση των οφθαλμών γίνεται υπό καλύτερες συνθήκες θρέψεις. Τέταρτον, αυξάνεται η αντοχή των οφθαλμών στο ψύχος του χειμώνα. Πέμπτον, μειώνεται αισθητά το κόστος λίπανσης και τέλος μειώνεται η ρύπανση των υπόγειων υδάτων με νιτρικά. 





Διαφημιση

8 Σχόλια: στο άρθρο "Διαφυλλικός ψεκασμός ουρίας σε δενδρώδεις καλλιέργειες"

  1. οι κερασιες φετος εχουν στρεσαριστει απο την μεγαλη ξυρασια και τις υψυλες θερμοκρασιες με τις προηγουμενς βροχες εχουν συνελθει καπος αλλα τα φυλλα δεν ειναι σε πολυ καλη κατασταση ειναι καλο να κανουμε ουρια ή υπαρχει κινδηνος να κανουμε ζημια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνη ζημιά που μπορεί να γίνει είναι μία πρόωρη φυλλόπτωση αν και το θεωρώ δύσκολο, ωστόσο και να γίνει δεν θα έχει επιπτώσεις στα φυτά.

      Διαγραφή
  2. Για(1) αμπέλι και (2)περιβόλι με ροδιές η λίπανση με ουρία είναι καλό να γίνει και αν ναι πότε και με ποια αναλογία?ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. SE KIPEYTIKA KANEI NA VALO OURIA I OXI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. SE TOMATES ENOS MINOS TI EINAI PIO KATALILO GIA LIPANSI?TOUS EVALA 20-20-20 SINTHETO..KALO EINAI I PREPEI NA VALO K KATI ALLO?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να λιπάνεις σωστά χρειάζεται να ξέρεις τι έχεις και τι χριεάζεσαι, πράγμα που φαίνεται από εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές εξετάσεις. Κάτι πιο απλό είναι να προσέχεις τα φύλλα για συμπτώματα τροφοπενιών (ελλείψεων σε κάποιο θρεπτικό στοιχείο).

      Γενικά, τα οπωροκηπευτικά χρησιμοποιούν κυρίως (άρα έχουν ανάγκες σε) άζωτο κατά τη βλαστική φάση (όταν φτιάχνουν φύλλα και βλαστούς), ενώ κατά την ανάπτυξη των καρπών (μετά την ανθοφορία) τους χρειάζεται άζωτο αλλά κυρίως κάλιο.

      Το σύνθετο είναι μια καλή επιλογή ειδικά αν περιέχει και ιχνοστοιχεία. Επίσης μια λογική είναι να χρησιμοποιείται άζωτο βραδειας αποδέσμευσης. Ίσως πιο λογικό σαν λίπανση θα ήταν να βάλεις ένα σύνθετο με λιγότερο φώσφορο

      Διαγραφή
  5. Κάνει για μαστυχοδεντρα κ πως ψεκαζεις κ ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για διαφυλλικη εφαρμογή στις ελιές το Φεβρουάριο κάνει;και Σέτι αναλογία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή