Video


Περισσότερες

Νέο σύστημα φύτευσης της κερασιάς

Ένα άρθρο του : spagric | 9 Ιουνίου 2011 | 17 Σχόλια

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς νέων φυτεύσεων δένδρων. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των φυτεύσεων είναι κερασιές. Η κερασιά έπαιζε και παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ελληνική γεωργία, ενώ σπάνια η καλλιέργεια της προδίδει τον παραγωγό.

Δυστυχώς οι παλιές φυτεύσεις έχουν πλέον πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, διότι είναι πολύ ευαίσθητες σε ασθένειες, τα δένδρα είναι πολύ ογκώδη, ο καρπός είναι χαμηλής ποιότητα κ.α. Τελευταία έχουν δοκιμαστεί πολλά συστήματα φυτεύσεων με συνδυασμούς υποκειμένων και διαμόρφωσης. Ένα από τα επικρατέστερα είναι η γραμμική φύτευση με υποστήριξη συρμάτων, μονόκλωνων φυτών. Μερικές από τις παραμέτρους αυτής της φύτευση θα εξηγηθούν παρακάτω.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε είναι κατάλληλο το αγρόκτημα μας για την καλλιέργεια της κερασιάς. Το έδαφος μας πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο και να αρδεύεται υποχρεωτικά. Η κερασιά στα νάνα υποκείμενα gisela 5, gisela 6 έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Δεύτερον πρέπει να επιλέξουμε ποικιλίες και υποκείμενα κατάλληλα για τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.

Τα νάνα υποκείμενα Gisela 5 και 6 είναι πολύ καλές λύσεις γι αυτό το σύστημα. Όμως είναι πολύ επιπολαιόριζα και απαιτούν συχνές αρδεύσεις. Μπαίνουν γρήγορα στην παραγωγή, είναι μερικώς ανθεκτικά στη φυτόφθορα και το βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται αυτογόνιμες ποικιλίες γιατί καρπίζουν υπερβολικά με αποτέλεσμα να έχουμε μικροκαρπία. Οι σταυρογονιμοποιούμενες ποικιλίες δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Η φύτευση τους γίνεται 1-1,5 μέτρα μεταξύ των φυτών και 4,5 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Τα ημινάνα Maxma 14 και cab δημιουργούν λίγο μεγαλύτερα φυτά. Με μικρότερες απαιτήσεις σε νερό. Το Maxma είναι ανθεκτικό στο βακτηριακό έλκος. Μπαίνουν γρήγορα στην παραγωγή και η φύτευσή τους γίνεται 3,5 μέτρα μεταξύ των φυτών και 5 μεταξύ των γραμμών. Τα ίδια ισχύουν και για το cab όμως αυτό το υποκείμενο ενδείκνυται για εδάφη που δεν στραγγίζουν καλά.

Αφού επιλέξουμε υποκείμενα και ποικιλίες, περνάμε στο στάδιο της προετοιμασίας αγρού. Το έδαφος μας πρέπει να έχει δουλευτεί καλά πριν γίνει η φύτευση. Δηλαδή τουλάχιστον ένα πέρασμα με υπεδαφοκαλλιεργητή (ρίπερ), πολλαπλά περάσματα το φθινόπωρο με καλλιεργητές βαρέως τύπου (νύχι) στο μέγιστο δυνατό βάθος, μετά φρέζα και ένας καλλιεργητής ελαφριού τύπου για ισοπέδωση. Μαζί με την επεξεργασία του εδάφους μπορεί να γίνει και ενσωμάτωση της λίπανσης. Στην πορεία γίνεται η εγκατάσταση με τα σύρματα και τις κολώνες. Οι κολώνες πρέπει να είναι είτε από τσιμέντο ή από καστανιά. Μετά στις κολώνες εφαρμόζουμε τα σύρματα, με το πρώτο να ξεκινάει από τους 80 πόντους. Το μέγιστο ύψος της καλλιέργειας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 - 3,5 μέτρα. Οι ιδεατές καλλιέργειες είναι και καλυμμένες με αντιβρόχινο υλικό.

Μετά από την υλικοτεχνική υποδομή του κτήματος, γίνεται η φύτευση. Βασικό στοιχείο στην φύτευση είναι το σαμάρι ή ανάχωμα πάνω στο οποίο θα φυτευτεί το φυτό. Τα φυτά δεν πρέπει να φυτεύονται στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο κτήμα για την αποφύγει ασθενειών και την πρωίμιση της παραγωγής. Εφόσον, δημιουργήσουμε τα κατάλληλα αναχώματα τότε φυτεύουμαι τα φυτά μας στις τρύπες σε βάθος περίπου 35-45 εκατοστών όχι βαθύτερα. Έπειτα καλύπτουμε τις ρίζες με αφράτο χώμα. Τα φυτά μας πρέπει να είναι αναπτυγμένα από το φυτώριο από 1,75 έως 3 μέτρα ύψος. Στο τέλος της άνοιξης δένουμε ελαφριά το φυτό σε ένα σύρμα. Αν κάποια δεν είναι ανεπτυγμένα τότε τα κόβουμε γύρω στο 1 μέτρο για να δυναμώσει ο βλαστός. Για να καταφέρουμε το επιθυμητό ύψος πρέπει να αφαιρούμε την άνοιξη τους πλάγιους οφθαλμούς της κορυφής έτσι ώστε να παραμείνει ένας βλαστοφόρος.

Διαμόρφωση του φυτού: Η διαμόρφωση του φυτού αρχίζει από την πρώτη άνοιξη, μετά το πρώτο βήμα με τους οφθαλμούς της κορυφής είναι η χαραγή. Η χαραγή γίνεται για να προκαλέσουμε το φυτό να βλαστοφορήσει σε εκείνο το σημείο. Η χαραγή γίνεται με διπλό ειδικό μαχαίρι επάνω από τον επιθυμητό οφθαλμό. Μετά τη χαραγή ψεκάζουμε ένα χαλκό. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στην φύτευση πλάγιοι βλαστοί, αν όμως υπάρχουν τότε τους μειώνουμε το μήκος στα 10-15 εκατοστά.

Το πρώτο καλοκαίρι εφαρμόζουμε τακτικές αρδεύσεις. Αν το αγρόκτημα είναι γόνιμο τότε δεν απαιτείται λίπανση. Αλλά τον επόμενο χειμώνα θα πρέπει να λιπάνουμε το αγρόκτημα μας με ένα σύνθετο λίπασμα, το οποίο θα περιέχει και ιχνοστοιχεία. Η ποσότητα καθορίζεται ανάλογα με τον τύπο εδάφους αλλά και το ιστορικό του χωραφιού. Στο τέλος του χειμώνα μπορεί να ξαναγίνει δακτυλίωση όπου δεν εμφανίστηκαν βλαστοί. Το δεύτερο καλοκαίρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται οι βλάγιοι βλαστοί. Απαιτείται μερική αζωτούχος λίπανση. Αν η ποικιλία μας είναι ορθόκλαδη τότε θα πρέπει να κατευθύνουμε τους βλαστούς κάθετα με τον κεντρικό κορμό (π.χ. με μανταλάκια, ή πλαστικούς ορθοστατήρες).

Την επόμενη χρονιά ξεκινάει το κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα καρποφορίας σκοπεύει στον φωτισμό ολόκληρου του φυτού, την παραγωγή καρπών κοντά στον κεντρικό άξονα, την διαμόρφωση της παραγωγής και τη συγκράτηση του φυτού σε ένα λογικό ύψος.

Το μονόκλωνο σύστημα διαμόρφωσης της κερασιάς, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ποιότητα ενώ απαιτεί μεγάλο αρχικό κεφάλαιο αλλά και αρκετές αρδεύσεις.


Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

17 Σχόλια: στο άρθρο "Νέο σύστημα φύτευσης της κερασιάς"

  1. καλησπερα..μπορω να εμβολιασω την ποικιλια που θελω σε αγριοβυσινιες οι οποιες απο τη φυση τουσ ειναι ημινανα φυτα και να φυτευσω καταυτην τη μεθοδο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτως ή άλλως υπάρχουν και συγκεκριμένα κλωνικά υποκείμενα που είναι παρόμοια με την αγριοβυσσινιά..
    Παράδειγμα το κλασσικό Mazzard F12-1. Νεότερο και καλύτερο θεωρείται το ημινάνο εώς ζωηρό υποκείμενο Colt που σε σχέση με το Mazzard και την αγριοβυσσινιά έχει καρποφορία σε λιγότερα χρόνια και είναι πιο παραγωγικό.
    Μετά υπάρχουν τα ακόμη πιο παραγωγικά ημινάνα maxma και cab καθώς και η σειρά υποκειμένων gisela που είναι κάτι τελείως διαφορετικό (θέλουν συγκεκριμένου τύπου κλάδεμα, μη παραγωγικές ποικιλίες, συχνά ποτίσματα, υποστήλωση κτλ, και σαν αντιστάθμισμα δίνουν καρπό πολύ νωρίς -σε σημείο τον 4-5χρόνο κορυφώνουν-, υψηλότατη παραγωγικότητα κτλ, αλλά θέλουν μεγάλη προσοχή στον χειρισμό τους για να δώσουν αυτή τη μεγάλη παραγωγή σε καλές ποιότητες)...

    Για μένα, καλύτερα αγόρασε ένα αριθμό δέντρων ημινάνων με συγκεκριμένες ποικιλίες (για cab-maxma μια καλή ιδέα είναι οι αυτογόνιμες, με gisela ίσως όχι) που θα βρεις σε καλές τιμές (πχ. ανεπτυγμένο γυμνόριζο 3-3,5€)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστω για την ανταποκριση...καταβαση προσπαθω να πειραματισθω με μερικες διασταυρωσεις μηπως και πετυχω καποια ποικοιλια με την βελτιστη αποδοση για την περιοχη που βρισκομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I want to plant a field of 4.5 acres of cherry trees in Veria, a form palmetas because I can not afford now to go to monoklado.
    what varieties to me recently;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποια ειναι τα ιδανικα επιπεδα υγρασιας εδαφους για την κερασια??εχω φυτεψει φετος 1000 κερασιες σε εκταση 8 στρεματων ποικιλιες-kordia-germersdofer-canada giant-regina σε υποκιμενο gissela 6!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην σε μπερδέψω με υγρασίες θα σου πω ότι το γκιζέλα θέλει νερό κάθε 5-6 μέρες τώρα το καλοκαίρι αλλά από λίγο, ειδάλλως κάθε 8 μέρες αρκετό.

      Διαγραφή
  6. Με ενα υγρασιομετρο εδαφους πιστευω οτι θα κανω πιο λεπτομερη δουλεια!!το θεμα ειναι να ξερω ποσο % υγρασια πρεπει να εχει!!το χοραφι ειναι ξερηκο αν το αφησω 5-6 μερες χορις νερο θα στεγνωσουν ολα τα δεντρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα,
    Ονομαζομαι Τιμος, εχω εναν κερασωνα με 500 δενδρα σε 4 στρεμματα σε μονοκλωνη καλιεργεια, και διαπιστωθηκε σε ορισμενα βακτηριακο ελκος, μου προτειναν να κανω ριζοποτισμα με ridomil Gold 48 SL ομως σε με μια μικρη ερευνα που εκανα διαπιστωσα πως το συγκεκριμενο δεν προτεινεται για την κερασια? Εχετε καποια προταση με μια ενναλακτικη λυση για το προβλημα μου?

    Ευχαριστω,
    Τιμος Μπαλαλωτης


    E-mail: timotas@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To ridomil δεν έχει καμία επίδραση εναντίων της ασθένειας αυτή, παρακαλώ να μας στείλετε φωτογραφίες από τα φυτά σας για να δούμε αν όντως πρόκειται για βακτηριακό έλκος. Στείλτε τις φωτογραφίες στο agrohelp.email@gmail.com

      Διαγραφή
  8. Σας εστειλα το email οπως με παροτρεινατε, περιμενω ανυπομονα την απαντηση σας

    Ευχαριστω

    Τιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασυμφωνια υποκειμενου ΜαχΜα 14 με καποιες ποικιλιες!!!!παρακαλω ενημεροστε με με ποιες!!!!ευχαριστω!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα εχο φιτεψη gissela 6 kερασια σε τι αποσταση να βαλο τους πασαλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν σκοπεύεις να βάλεις δύχτια ή αντιβρόχινα τότε μπορείς να τους βάλεις κάθε 12-15 μέτρα.

      Διαγραφή
  11. ειμαι αγροτησ εχω 120 κερασιεσ στην περιοχη καρδιτασ σασ παρακαλω ενημερωστεμε οσον το δυνατον πιο λεπτομερεισ για το καλοκαιρινο κλαδεμα ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ειμαι απο Καβαλα και ενδιαφερομαι για ενα μαχαιρι για χαραγμα ματιων.Ξερει κανεις να μου απαντησει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στείλε μου ένα email με τις ερωτήσεις σου είτε στο agrohelp.email@gmail.com είτε στο spagric@yahoo.gr

      Διαγραφή
  13. Ειμαι απο Σερρας και εχω φυτεψει δοκιμαστικα μια σειρα σε μονοκλωνη φυτευση. Δεν εκανα ως τωρα κανενα κλαδεμα μονο περυσι και φετος εχω κανει χαραγη. Τα δεντρα μου ειναι 2.5 - 3,0 μετρα και εχεουν εντονη αναπτυξη με πλαγιους κλαδους στην κορυφη. Μπορω να κανω κλαδεμα διαμωρφωσης - καρποφοριας στην κορυφη για ολοκληρωση της αναπτυξης στην κορυφη? Ευχαριστω ........!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή