Video


Περισσότερες

Οδηγίες για σωστή διαφυλλική λίπανση

Ένα άρθρο του : spagric | 4 Μαΐου 2011 | 11 Σχόλια

Η διαφυλλική λίπανση είναι εδώ και μερικά χρόνο ένα δυνατό όπλο για την θρέψη των καλλιεργειών, που όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις βασικές λιπάνσεις στο έδαφος. Διαφυλλική λίπανση είναι η εφαρμογή σκευασμάτων με ψεκασμό επάνω στην πράσινη επιφάνεια των φυτών. Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν ανόργανα στοιχεία σε αφομοιώσιμες από το φυτό μορφές όπως χηλικές μορφές κ. α. Ο ρυθμός απορρόφησης καθώς και το ποσοστό της είναι δύο μεταβλητές που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες όπως, το είδος του φυτού, την δομή της εφυμενίδας, το είδος της δραστικής, τι κλιματικές συνθήκες κ. α.

Η σωστή διαφυλλική λίπανση όμως πρέπει να ακολουθεί κάποιες βασικές αρχές ώστε να είναι ακίνδυνη και αποτελεσματική.

α) Για την αποφυγή δερματικών εγκαυμάτων στους καρπούς αλλά και στα φύλλα πρέπει να ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των σκευασμάτων που αναγράφονται στις ετικέτες ή των γεωπόνων. Δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τις συνιστώμενες δόσεις, οι οποίες μεταβάλλονται ανάλογα με το βλαστικό στάδιο του φυτού και την εποχή. Αποφεύγουμε τον ψεκασμό σκευασμάτων με υψηλές συγκεντρώσεις ανόργανων αλάτων διότι λόγω του ωσμωτικού φαινομένου που προκαλούν στα κύτταρα των φύλλων επιφέρουν εγκαύματα. Το pH του διαλύματος δεν πρέπει να είναι εκτός του εύρους 6-8.

β) Η μείωση του μεγέθους της ψεκαζόμενης σταγόνας έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη κάλυψη του φυτού με το λίπασμα, άρα και καλύτερα αποτελέσματα. Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται με αύξηση της πιέσεως ψεκασμού.

γ) Δεν ψεκάζουμε ποτέ όταν επικρατούν άνεμοι, έστω και αν είναι ασθενείς. Προσπαθούμε πάντα να ψεκάζουμε σε συνθήκες άπνοιας.

δ) Το σημαντικότερο είναι να ψεκάζουμε την κάτω επιφάνεια των φύλλων, διότι εκεί υπάρχουν τα περισσότερα στόματα των φύλλων όπου και είναι ευκολότερη η είσοδος των στοιχείων. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση αεροτουρμπίνας στο ψεκαστικό μηχάνημα.

ε) Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για τον ψεκασμό διαφυλλικών λιπασμάτων είναι 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου, σε υψηλότερες θερμοκρασίες υπάρχει πολύ μικρή απορρόφηση του λιπάσματος γιατί τα στόματα του φυτού είναι κλειστά ενώ υπάρχει και μεγαλύτερος κίνδυνος εγκαυμάτων.

στ) Η απορρόφηση είναι πιο ισχυρή σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας.

ζ) Είμαστε σίγουροι όταν κάνουμε αναμίξεις ότι δεν θα έχουμε αντιδράσεις μεταξύ των χημικών σκευασμάτων πχ. Δεν αναμειγνύουμε προϊόντα ασβεστίου με προϊόντα που περιέχουν φώσφορο. 

Τα παραπάνω είναι βασικές αρχές που αφορούν τη σωστή χρήση των διαφυλλικών λιπασμάτων. Πάντα να διαβάζεται με προσοχή τις οδηγίες οι οποίες πρέπει να αναγράφονται στα ελληνικά. Προσοχή στις δοσολογίες και στις περιόδους χρήσης.

Συμβουλή: Τα διαφυλλικά να εφαρμόζονται μόνα τους όπου είναι αυτό δυνατό. 
Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

11 Σχόλια: στο άρθρο "Οδηγίες για σωστή διαφυλλική λίπανση"

  1. Πολύ καλό άρθρο. Μια ερώτηση : Η ουρία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια διαφυλλική εφαρμογή στη καλλιέργεια της τομάτας θερμοκηπίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε γενικές γραμμές ναι. Αλλά οι δοσολογίες μπορεί να διαφέρουν από ποικιλία σε ποικιλία και από τρόπο καλλιέργειας (θερμοκήπιο ή υπαίθρια). Θα σας πρότεινα να κάνετε πρώτα ένα δοκιμαστικό ψεκασμό σε 10-15 φυτά με δοσολογία γύρω στα 5 κιλά στον τόννο νερού. Μην ψεκάσετε τις θερμές ώρες της ημέρας. Εφόσον σε 10 μέρες δεν παρατηρήσετε κανένα έγκαυμα σε καρπούς ή φύλλα τότε ψεκάστε σε ευρεία κλίμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?v=CKr12ln9ELk&list=UUku15Nlec8qXQVAdi2Xxdmw&index=6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποια η αποψη σας για διαφυλλικη λιπανση δαμασκηνου με λιπασμα 11-14-19, θα εχουμε καλυτερα αποτελεσματα απο αυτα με λιπανση ουριας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πόσα κιλά ουρία 46-0-0 , βάζουμε σε ένα τόνο νερό για ψεκασμό στα ελαιόδεντρα αυτή την εποχή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μέχρι 5 κιλά στο βυτίο απόγευμα μόλις πέσει ο ήλιος ή το πρωί που έχει δροσιά

      Διαγραφή
    2. Μπορώ να δείξω όρθια διαφυλλικο σε δέντρα Καλαμών τώρα το Σεπτέμβριο??

      Διαγραφή
    3. Μπορώ να δείξω όρθια διαφυλλικο σε δέντρα Καλαμών τώρα το Σεπτέμβριο??

      Διαγραφή
  6. γεια σας πως μπορω στα κερασια gizela 6 να αυξησω τους πλαινους κλαδους εκτος απο το χαραγμα....υπαρχει καποιο φυτοφαρμακο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γεια σας σε ξηρικο πεπονι μπορει να γινει διαφυλικη λιπανση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ποτε κανω διαφυλικη λιπαναη στις ελιες ποιον μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή