Video


Περισσότερες

Φτηνότερες οι μπανάνες στην Ευρώπη αλλά με τι κόστος;

Ένα άρθρο του : Greko | 24 Ιανουαρίου 2011 | 0 Σχόλια
Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη εισαγωγέας μπανάνας στον κόσμο, αφού οι μπανάνες που καλλιεργούνται στην Ευρώπη δεν καλύπτουν παρά μόνο το ένα δέκατο των αναγκών της. Λογικό είναι οι παραγωγοί μπανάνας στην Καραϊβική, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική να προσπαθούν να διασφαλίσουν μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη. 

Τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ ενέκρινε συμφωνία για τη μπανάνα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και χωρών της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Νικαράγουα, Παναμά, Περού και Βενεζουέλα).

Με βάση τη συμφωνία, η ΕΕ θα μειώσει προοδευτικά τους δασμούς που επιβάλλει στις μπανάνες που προέρχονται από την Λατινική Αμερική. Αυτό θα  σημάνει το τέλος του 15ετούς "πολέμου της μπανάνας" που άρχισε το 1993 όταν για λόγους που κυρίως συνδέονταν με την ενίσχυση της ανάπτυξης στον τρίτο κόσμο επιβάλλοντας ψηλούς δασμούς στις μπανάνες της Νοτίου Αμερικής (Dole και Chiquita) ενώ ήταν αδασμολόγητες οι μπανάνες από τις χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής. 

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα είναι η πτώση της τιμής της μπανάνας στην Ευρώπη με το κόστος να συμπιεστεί το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη των μικροπαραγωγών. Για το λόγο αυτό θα γίνει λήψη αντισταθμιστικών μέτρων όπως η ενίσχυση των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, με κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων, ενώ ενίσχυση θα λάβουν και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί.


Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: