Video


Περισσότερες

Η καλλιέργεια του Ιπποφαούς ( Ιπποφαές) (Hippophae rhamnoides L.)

Ένα άρθρο του : spagric | 12 Σεπτεμβρίου 2010 | 55 Σχόλια
Ήρθε και αλλάζει τα δεδομένα η νέα καλλιέργεια του ιπποφαούς. Η τεχνογνωσία που υπάρχει για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι ελάχιστη, ενώ αντιθέτως υπάρχουν συνεχώς περισσότεροι παραγωγοί που ρισκάρουν και φυτεύουν την καλλιέργεια. Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές εταιρίες που ενδιαφέρονται για διάφορα φυτικά μέρη του φυτού για την παραγωγή μεταποιημένων κυρίως προϊόντων όπως ιατρικών σκευασμάτων και αιθέριων ελαίων.

Το ιπποφαές είναι ένα είδος ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ασθένειες και με εξαιρετική προσαρμοστικότητα Αντέχει σε θερμοκρασίες από -40 έως +40 βαθμούς Κελσίου, όμως είναι ευαίσθητο στην πολύ έντονη ξηρασία αλλά και στην κατάκλιση του εδάφους.

Ένα από τα προβλήματα του ιπποφαούς είναι οι πολλοί βλαστοί και παραφυάδες που φυτρώνουν με αποτέλεσμα την μείωση του φωτισμού και συγχρόνως της παραγωγής. Έτσι, κατά την φύτευση πρέπει να προτιμάτε κατεύθυνση Βορράς-Νότος, αλλά και κατά την καλλιέργεια την καθαριότητα των λαίμαργων βλαστών και παραφυάδων για την αύξηση του φωτισμού.
Το φυτό αυτό μπορεί να φυτευτεί σχεδόν παντού, ακόμη και σε οριακά εδάφη, άγονα ή χαλικώδη. Σε πολύ γόνιμα εδάφη έχει ελάχιστες απαιτήσεις λίπανσης. Τα αργιλοπηλώδη εδάφη είναι τα πλέον κατάλληλα.

Το ιπποφαές έχει ριζικό σύστημα που συμβιώνει με ακτινοβακτήρια έτσι μπορεί να αζωτοδεσμεύσει μερικώς και να βελτιώσει τη γονιμότητα του εδάφους.

Οι ανάγκες του ιπποφαούς σε νερό είναι από 500-700 χιλιοστά νερό ανά έτος, όμως μπορεί να αντέξει σε ξερικές συνθήκες χωρίς να καταστραφεί.

Αφού, γίνει η προετοιμασία του εδάφους γίνεται η φύτευση σε λάκκους 35*35 εκ., τα φυτά πρέπει να μπαίνουν κάθετα και το χώμα να πιέζεται ελαφρώς. Το είδος αυτό είναι δίοικο, δηλαδή υπάρχουν και αρσενικά φυτά τα οποία πρέπει να φυτεύονται σε ποσοστό 10%.

Οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται ανάλογα με την χρήση που θέλουμε και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε, η agro-help.com προτείνει 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών και 1 ή 1,5 μέτρα μεταξύ των φυτών έτσι θα χρειαστείτε από 150-200 φυτά/στρέμμα.

Η λίπανση της καλλιέργειας διαμορφώνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ελλείψεις του κάθε κτήματος ξεχωριστά. Οι γεωπόνοι μας πιστεύουν ότι 15-20 κιλά/ στρ. (15-15-15) είναι αρκετά για να αυξήσουν την παραγωγή, όπως και η διαφυλλική λίπανση ιχνοστοιχείων

Το κλάδεμα έχει δύο στόχους, πρώτον τη διαμόρφωση του σχήματος των νεαρών φυτών κυρίως κύπελλο. Και δεύτερον το κλάδεμα καρποφορίας με στόχο την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού καρπών.

Η πιο διαδεδομένη τεχνική μηχανικής συγκομιδής, είναι η αφαίρεση των κλάδων μαζί με τους καρπούς και η χρησιμοποίηση ειδικού μηχανήματος για τον διαχωρισμό τους.

Το παραπάνω άρθρο είναι μία συνοπτική αναφορά των τεχνικών για την καλλιέργεια του ιπποφαούς.


Κατηγορίες : ,

Διαφημιση

55 Σχόλια: στο άρθρο "Η καλλιέργεια του Ιπποφαούς ( Ιπποφαές) (Hippophae rhamnoides L.)"

  1. Απο Βασιλειο
    Που μπορούμε να βρούμε φυτά για να αγοράσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν Επιδοτησεις για την καλλιεργεια του φυτου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. gia pio logo na iparxun epidotisis?????gia na ta arpaksume pali opos me ta alla proionta????

      Διαγραφή
  3. Όχι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια επιδότηση για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού, πιστεύω ότι μπορεί να ενταχθεί στα σχέδια βελτίωσης. Ίσως να σας βοηθούσε για αυτό ένα μελετητικό γραφείο.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διόρθωσε το άρθρο στο: Η ανάγκες του ιπποφαούς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή παρατηρητικότητα Ανώνυμος. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπερα, Ηλιας, θελω να ρωτησω α)που χρισιμοποιιτε αυτο το φυτο
    και β) υπαρχει αγωραστικο κοινο?
    υχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το φυτό αυτό χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμού, καλλυντικών και φαρμακευτικών ουσιών. Οι κύριες αγορές αυτή τι στιγμή είναι οι ευρωπαϊκές χώρες. Η καλλιέργεια του απαιτεί ειδικό εξοπλισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπέρα, μήπως γνωρίζεται που μπορώ να βρω ακριβείς πληροφορίες για την καλλιέργεια του ιπποφαούς? Γίνονται σεμινάρια ενημέρωσης? υπάρχουν οργανωμένοι παραγωγοί στην Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει συνεταιρισμός στην Αιανή Κοζάνης και μάλιστα αυτές τις μέρες έγινα κάποια σεμινάρια
      http://www.agrimup.gr/es ίσως σας βοηθήσει

      Διαγραφή
  9. Υπάρχει ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να σας κατατοπίσει σε μεγάλο βαθμό, ονομάζεται ιπποφαές και είναι του Κάσσανδρου Γάτσιου. Από όσο ξέρω δεν υπάρχει ομάδα παραγωγών, αλλά μόνο ατομικοί παραγωγοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Που μπορείς να προμηθευτείς το φυτό και πόσο στοιχίζει;
    Ευχαριστώ, Πέρσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπαρχει συνεταιρισμός που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Δυτική Μακεδονία με έδρα την Αιανή Κοζάνης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την ιστοσελίδα του συνεταιρισμού

    http://www.agrimup.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τιμη πωλησης το κιλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχω φυτέψει 100 δένδρα ιπποφαές, αλλά έχω συνέχεια προβλήματα. Ξεράθηκαν τα 40 από ασθένειες. Ποιός έχει γνώσεις και φάρμακα ? Βέβαια νομίζω φταίνε τα φυτά. Δεν είχαν καρτέλα και τα πηρα 5 ευρώ από Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδή ενδιαφέρομαι και εγώ για να φυτέψω ιπποφαές μήπως μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετώπισες (ασθένειες, συμπτώματα κλπ.). Επίσης θα βοηθούσε αν έγραφες σε ποια περιοχή τα φύτεψες, εποχή φύτευσης, τύπος εδάφους, άρδευση, κλπ.

    Έχω προμηθευτεί και εγώ με 5 φυτά από το φυτώριο στα Γιάννενα, τα οποία όμως όπως με ενημέρωσε ο φυτωριούχος δεν ήταν ιδιαίτερα εύρωστα επειδή ήταν τέλος σαιζόν. Σκοπεύω να τα φυτέψω δοκιμαστικά στη Κορινθία. Από τα 5 φυτά, ξεράθηκε το 1 πιθανόν επειδή τα είχα στην αυλή εκτεθειμένα στον ήλιο. Όταν τους άλλαξα θέση φαίνεται να έχει βελτιωθεί η όψη τους.

    Από όσο γνωρίζω στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί 2 βιβλία σχετικά με το ιπποφαές και την καλλιέργειά του:
    1. http://www.agrotypos.gr/eshop/index.asp?mod=eshop_item&cID=25&pID=63226
    2. http://www.agrimup.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=179:2011-04-07-19-25-41&catid=87:2011-04-05-16-42-12&Itemid=105

    Επίσης ο γεωπόνος κ. Κάσσανδρος Γάτσιος που είναι ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου και μάλλον ο πληρέστερος γνώστης του ιπποφαούς απαντάει σε ερωτήσεις στη διεύθυνση:
    http://www.superfoods.gr/holistic_life/2010/07/%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/

    Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. γνωριζετε καποιους πιθανους αγοραστες για τους καρπους του ιπποφαους?
    ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπάρχει ένα νέο blog http://ippofaes-hellas.blogspot.com/ Σε αυτο το blog θα βρείτε τα πάντα όσο αφορά το ιπποφαές, και καθημερινά νεές αναρτήσεις σχετικά με το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλημερα σας λεγομαι ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ έχω φυτωριο στη θεσσαλονικη και το κιλκις εχω ιπποφαες ραμνοιδες leicora ta εμπορευομαι απο το εξωτερικο και ειναι πιστοποιημενα με χαρτι της εταιριας που τα προμηθευομαι. Ειμαστε τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ για περισσοτερες πληροφοριες στο 6977250587 και στο 2310-783866 μπορειτε ακομα να μας βρειτε στο http://www.tsampazis.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τζάμπας και ο επι πίστωση ζεί η δεν ζεί;Εγγυήσεις υπάρχουν η απλά διαφημισούλα.

      Διαγραφή
    2. τα φυτά μας είναι πιστοποιημενα και αναγνωρισμένα .Εμείς προμηθεύουμε τον κοσμο με φυτά υψηλής ποιότητας αλλά και με πληροφορίες για το φυτό και τις απαιτησεις του σε νερο και άλλα πολλά. Αν πάλι έχετε κάποια αμφιβολία μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε και να σας δώσουμε καποια τηλέφωνα πελατών-καλλιεργητών που έχουν φυτέψει δικά μας φυτά και έχουν τεράστια επιτυχία .Α και κατί τελευταίο που μπορεί να μην γνωρίζεται όταν κανουμε μια τέτοια καλλιέργεια πχ ιπποφαές αποδεδειγμένα έχουμε απώλειες 3-7 %

      Διαγραφή
    3. Για Κύπρο μπορειτε να κανεται αποστολή ?
      ευχαριστώ Μαρια

      Διαγραφή
  18. καλησπέρα. χρειάζεται καθημερινή φροντίδα το ιπποφάες? Σκέφτομαι να το καλλιεργήσω στην πρέβεζα αλλά μενω αθήνα. θα πέπει να έχω εκεί κάποιον ή καλύπτομαι αν ανεβαίνω μια φορά το μήνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΟΦΑΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα!
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος πού μπορώ να διαθέσω τον καρπό ιπποφαές στην Ελλάδα. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. χαιρετω. δεν βλεπω πουθενα τιμη,ειναι τοσο μεγαλο μυστικο.ολοι θελουν να αγορασουν φυτα.ποσο θα πουλαω την παραγωγη,και που μπορει να μου πει καποιος,γιατι πολις ντορος γινεται με αυτην την παραγωγη.............ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΟΥΣΚΑ........ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ[ολοι να πουλισουν τα φυτα τους θελουν]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ρε παιδια μηπως ειναι καμια φουσκα και αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΟΧΙ δεν είναι φούσκα ,ούτε αυτό ,ούτε η ροδιές ούτε η ελιές και καμιά άλλη καλλιέργεια.
    Απλώς ,ΞΕΚΟΥΝΗΘΗΤΕ και εσείς και όλοι μας ,ας επιχειρήσουμε επιτέλους να δουλέψουμε και να καλλιεργήσουμε διάολε οτιδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού βάζεις το ιπποφαές την ροδιά και την ελιά στην ίδια μοίρα κατάλαβα.Αφού δεν είναι φούσκα ή τσιχλόφουσκα ή οτιδήποτε για ποιο λόγο θέλεις ντε και καλά παρέα;Ξεκίνα εσύ και δεν θα έχεις και πολλούς ανταγωνιστές.

      Διαγραφή
  24. Ο καρπός του ιπποφάες τρώγεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. καλησπέρα σας,

    θα ήθελα να μάθω από που μπορώ να πάρω πληροφορίες σχετικά με την αγορά του φυτού, πως εξάγεται και ποιες οι διαδικασίες για την εξαγωγή του.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΕΙΔΗ 4000 ΡΙΖΕΣ...ΣΕ 20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ..ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΛΟΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΜΕ 2.5 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΡΙΖΑ...ΕΙΔΗ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ..ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ ΜΕ 3 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ...ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΙΛΟ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΛΙΑΝΙΚΗ 45 ΕΥΡΩ ΟΤΑΝ 3 ΦΥΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΚΙΛΟ..60000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ...ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΩ ΑΛΛΑ 20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ...ΟΠΩΣ Ο ΚΡΟΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΠΟ ΠΟΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ(ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΙΠΠΟΦΑΕΣ).ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΣΠΟΡΩΝ VLEBORR 200 CL ΚΟΣΤΟΥΣ 1800 ΕΥΡΩ ΛΑΣΤΙΧΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ... ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ...ΣΕ 5 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ...ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΑΠΟ ΕΔΩ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 4000φυτά*2.5€=10000€
      3άτομα*25€*6μήνες=13500€
      εγκαταστάσεις= 1800€
      λάστιχα-σωλήνες(20στρ.)=6000€
      λιπάσματα(15-15-15 και διαφυλλικά=700€
      μεταφορικά(για τα παραπάνω)=1000€

      Επειδή τα 45€ είναι τιμή λιανικής και τα 1333 κιλά που θα παράγεις αν όλα πάνε ευνοικά 100% χωρίς καμία πιθανότητα απόκλισης(α=0.05 κ α=0.01)είναι τιμή χονδρίκης και η τιμή σου διαμορφωθεί κανονικά στην καλύτερη όλων (μακάρι)25€-30€ το κιλό το κέρδος σου θα είναι απο 325€-6990€ χωρίς τα έξοδα για άρδευση (πράγμα αδύνατον)
      ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΏΛΗΣΗ ΦΥΤΩΝ,ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΙΑΜΌΡΦΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΚΕΡΔΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΧΩΡΤΑΣΑΜΕ.ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ 1.20€ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΠΟΣΟ?

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς επειδή υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, παραθέτω ορισμένα δεδομένα Η τιμή χονδρικής του ιπποφαούς στη διεθνή αγορά είναι 2 ευρώ / κιλό . Με τις κοινές ποικιλίες έχουμε 700-1500 κιλά / στρέμμα και με τα υβρίδια ιπποφαές 1500 -2800 κιλά / στρέμμα.
      Η τιμή χονδρικής για ποικιλίες κυμαίνεται 1.60 - 3ευρώ / φυτό ηλικίας 1 έτους και 2.80 - 4.95 ευρώ / φυτό ηλικίας 2 ετών.
      Υπεύθυνος Γεωπόνος της AGROMARKET HELLAS - KOLOVOS για την διάθεση φυτών και την φυτοπροστασία Ιπποφαούς
      ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

      Διαγραφή
  27. εφοσον το φυτο αντεχει σε ολα τα εδαφη κ σε θερμοκρασιες -40 με +40 γιατι να μην το καλλιεργουν ηδη σε ολη την ευρωπη ,ρωσια και κινα? πως ειναι τοσο ακριβο αφου δεν ειναι καθολου σπανιο σε ολο τον κοσμο (παρα μονο στην ελλαδα)? εγω βρηκα σε site στην κινα που μπορει μια εταιρια να το προμηθευτει 1800 δολαρια τον τονο με minimum παραγελια 25 τονους!!! γιατι η καθε εταιρια να μην παρει απο την κινα την παραγωγη κ να παρει απο την ελλαδα πολυ ακριβοτερα??? ψαξτε λιγο καλυτερα σε ξενα site να δειτε την αληθεια!! μερικοι "εξυπνοι" γεωπονοι πουλανε τα φυτα εδω στην ελλαδα 5.30 ευρω το ενα ενω απο το εξωτερικο τα περνεις μιση τιμη,υποσχομενοι "τρελα" εσοδα αποσκοποντας μονο στο προσωπικο κερδος απο τα φυτα! κ οταν γεμισει η ελλαδα ιπποφαες θα το περνουν οι εταιριες ακομα πιο φθηνα απο την κινα,βυθιζοντας ακομα περισσοτερο τους ελληνες στο χρεος! εγω προσωπικα πηρα μερικα φυτα για το σπιτι,γιατι οντος ειναι ο βασιλιας των φρουτων στον κοσμο σε περιεκτικοτητα και ποσοτητα βιταμινων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σε προηγούμενο άρθρο μου έχω αναφέρει κάποια νέα προβλήματα στην καλλιέργεια, στην περιοχή του νομού Πέλλας πολλοί παραγωγοί έχουν τρομερό πρόβλημα. Κοιτάξτε στο άρθρο http://www.agro-help.com/2011/03/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. και όμως αν είναι ομάδα επιδοτηται και όταν παίρνεις το φυτό κάνεις συμβόλαιο για να πάρουν και το καρπό και τα φύλλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. αν είναι ομάδα παίρνουν επιδότηση για το ιπποφαες . αυτό που πρέπει να προσέξουν είναι να κάνουν συμβόλαιο για να το δώσουν και τα φύλλα τα αγοράζουν αρκεί να κληστη σωστά η συμφωνία για να κερδιση και ο παραγωγός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ονομάζομαι Κώστας Παπαδόπουλος.
    Είμαι φυτωριούχος ανθοκαλιεργητής εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
    Επιχειρώ Ιπποφαές τα τελευταία 3 χρόνια (καλιέργεια, πολαπλασιασμός).
    Θα απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις ,απορίες,προβληματισμούς.

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ 10 Αυγούστου Η ασθένεια η οποια σε απασχολεί οναμάζεται Chalara elegans (Μαύρη σήψη ριζών)και ναί τα φυτά ήταν μολυσμένα απο το εν λόγο φυτώριο (ομοιοπαθής) ειναι μύκητας εδάφους και δυστηχώς δεν θεραπέυεται, υπάρχουν φυτοφάρμακα κατάλληλα, καί διασυστηματηκα αλλα τα σπόρια του μύκητα ειναι πολλά και πολύ ανθεκτικά. Δένδρα μολυσμένα ακόμα και αν παραμένουν εν ζωή ποτε δεν θα ειναι το ίδιο παραγωγηκά με άλλα υγειή.Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τις λεπτότερες ρίζες μαύρη σύψη και η απώλειες καταγράφονται κυρίως τις ζεστές και ξηρές μέρες του καλοκαιριού.
    Ο μύκητας προσβάλλει επίσης τις κερασιές ,τον ζαμπούκο,τα φραγκοστάφυλα,τον πανσέ επίσης είναι κοινή ασθένια του καπνού και του βαμβακιού, υποθέτω οτι χρειάζεται μεγάλη προσοχή η φύτευση Ιπποφαούς σε χωράφια που εχουν καλλιεργηθει με αυτά κυρίως βαμβάκι.
    Οί Γερμανικές ποικιλιες είναι πολύ ευαίσθητες κάποιες αγριες που έχω δείχνουν ανθεκτικές, θα επιχειρήσω εμβολιασμό.
    Δεν εχω εμπειρία απο Ρώσικες ποικιλιες θα προμηθευτώ φέτος ορισμένες για να τις αξιολογήσω σχετικά.
    ΑΝΟΝΥΜΟΣ 11 Αυγούστου.
    Αλλες ασθένειες που προσβάλουν το Ιπποφαές και δεν τις γράφουν τα βιβλια είναι το βερτιτσίλιο (προσοχή σε περιοχές με προσβεβλημενα ελαιόδενδρα), το φουζάριο και αλλοι. Μυκητες δεν προσβάλουν το υπεργειο τμήμα του φυτου τουλάχιστον δεν παρατηρήθηκαν απο εμάς και άλλους συναδέλφους στην Ελλάδα.Οι αφίδες δεν φένεται να μπορουν να βλάψουν το δένδρο (προσπαθούν μα δεν μπορούν), εχουν παρατηρηθει καποια αγνωστα σε εμενα εντομα τα οποία κάνουν μικρη ζημία τρώγοντας καποιους βλαστούς το καλοκαίρι.Ο κοινός τετράνυχος προσβαλει τα δενδρα στο φυτώριο κυρίως αλλα καταπολεμάται σχετικά ευκολα με θειάφη (σκόνισμα).
    Χρειάζεται μεγάλη προσοχή οταν προμηθέυεστε φυτά τα πιστοποιητικα δεν αρκούν, ελέξτε την μπάλα χώματος η οποια πρέπει να εχει πλούσιο ριζικό σύστημα ρίζες χρώματος λευκο-κίτρινου χωρίς μαυρισμένες άκρες.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑ
    Εταιρία μεταποίησης δεν υπάρχη στην Ελλάδα τυχαίο?
    Οι καρποί μεταφέρονται κατεψυγμένοι στην Γερμανία κυρίως.Υπάρχη και η δυνατότητα να αποξηρανθουν (σταφίδες) και να πουληθούν στην Ελληνική αγορά. Ο καρπός είναι ξινός και στυφός και τρώγεται λιγο δύσκολα, η Ελληνική παραγωγή είναι λιγότερο ξυνή απο τις Ρώσικες που έχω δοκιμαση (πωλούνται κατεψυγμένα στα Ρώσικα μαγαζιά)αυτο οφείλεται στο ζεστο κλίμα της χώρας μας.
    Αγαπητέ φίλε απο την Θεσ/νικη.
    Το κιλό δεν πωλείται 45 ΕΥΡ μα περίπου 4 ΕΥΡ /κιλό.
    Το έλαιο το οποίο είναι η κύρια εμπορική μορφή του Ιπποφαους εξάγεται με εκχύλιση σε διαλύτες (εξάνια,co2) και οχι με πίεση,δεδομένης της μικρής περιεκτικότητας των σπόρων και της σάρκας σε έλαιο.
    Θα ήθελα να σε συμβουλέυσω φιλικά να μην ασχοληθείς με τον πολλαπλασιασμο και την διακίνηση υλικού καθός αυτό προυποθέτει σύγχρονο φυτώριο με εμπειρία και έλεγχο απο την αρμόδια κρατική υπηρεσια, προς αποφυγή ολων των παραπάνω προβλημάτων παραγωγης και διακίνησης μολυσμένου πολλαπλασιαστικου υλικού.
    ΑΝΟΝΥΜΟΣ 4 Φεβρουαριου
    Το Ιπποφαές καλιεργειται ευρεως στην Κίνα,στις πρωην Σοβιετικες χώρες στον Καναδά και σε αλλες χώρες σε μικρότερη κλίμακα, η Κίνα ειναι η μεγαλύτερη παραγωγος με εκατομύρια δενδρα μα και ο μεγαλύτερος καταναλωτης οπως και η Ρωσία παράγουν και καταναλώνουν εδώ και πολλά χρόνια.Παρατηρειται σχετική έλειψη στην ευρωπαική αγορά το προιόν κυριως χρησιμοποιείται στην παραγωγη καλυντικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειμαι ετοιμη να ξεκινησω κ εγω την καλλιεργεια. θα ηθελα να επικοινωνησουμε drouliath83@gmail.com για λεπτομερειες.

      Διαγραφή
  32. αν δεν εφτανε για την ευρωπη δεν θα πουλουσαν απο κινα 25 τονους minumum παραγελια σε οποιον εδιαφερεται εκτος κινας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Προς τους διαχειριστές της σελίδας.

    Δυστυχώς έχετε κλειδώσει τα κείμενα και δεν μπορούμε να αντιγράψουμε τις διευθύνσεις (links) άλλων σελίδων που γράφουν οι σχολιαστές των κειμένων.
    Αυτό ουσιαστικά ακυρώνει τα Links εφόσον πολλά από αυτά είναι πολύπλοκα για να κάτσει κανείς να τα πληκτρολογήσει και να τα χρησιμοποιήσει!!!!
    Παρακαλώ επιτρέψτε τα σχόλια να μπορούν να αντιγραφούν και να μπορούν να λειτουργήσουν τα Links. Θα βοηθήσει όλους εμάς που σας διαβάζουμε.
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. καλημερα σας λεγομαι ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ έχω φυτωριο στη θεσσαλονικη και το κιλκις εχω ιπποφαες ραμνοιδες leicora ta εμπορευομαι απο το εξωτερικο και ειναι πιστοποιημενα με χαρτι της εταιριας που τα προμηθευομαι. Ειμαστε τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ για περισσοτερες πληροφοριες στο 6977250587 και στο 2310-783866 μπορειτε ακομα να μας βρειτε στο tsampazis.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. agapite mou file kalispera sou tha thela merikes plirofories gia to sikgekrimeno fito ime apo sparti na mou pite pio ine to kosto se afto to fito poso polite to kilo ke ean iparxi zitisi sto emporio ke pou polite i pos poulite sas parakalo apantiste mou sas efxaristo thanasis to eimal ine spatri58@msn.com

      Διαγραφή
  35. Σχετικά με το σχόλιο του Ανώνυμου 3 Μαρτίου 2012
    για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να τονίσουμε σε αυτά που αναφέρει, προσπαθώντας να κάνει μια πρόχειρη κοστολόγηση της φυτείας, ότι :

    Το κόστος αγοράς των φυτών (10.000), εγκατάστασης φυτείας (1800), εγκατάστασης αρδευτικού (6.000) δεν επιβαρύνουν στο σύνολο τους την ετήσια παραγωγή αλλά μόνο το κομμάτι της ετήσιας απόσβεσης και ανάλογα με την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής της φυτείας ή των πάγιων στοιχείων.

    Αν για παράδειγμα πούμε ότι η διάρκεια ζωής των παραπάνω είναι 10 χρόνια (χωρίς υπολειπόμενη αξία και με έναρξη παραγωγής τον τρίτο χρόνο) η ετήσια επιβάρυνση της παραγωγής θα είναι ~ 2550 ευρώ (+ 1700 ευρώ τόκους κεφαλαίου) για τα παραπάνω πάγια έξοδα.

    Οπότε τα παραπάνω στοιχεία διαμορφώνονται σε ~ 4250 ευρώ το κόστος των παγίων, 13500 ευρώ κόστος εργασίας, 700 ευρώ κόστος θρέψης (;) και 1000 ευρώ τα λοιπά έξοδα (μεταφορικά κτλ). Το σύνολο είναι ~ 20000.

    Αν η παραγωγή είναι όντως 1300 κιλά έχουμε κόστος 20000/1300 = 15 ευρώ το κιλό. Το κέρδος είναι ότι πετύχουμε σαν τιμή πάνω από τα 15 ευρώ το κιλό.

    Κέρδος = (τιμή – 15) * 1300

    Βέβαια η πρόχειρη προσέγγιση των 25 με 35 ευρώ το κιλό είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη για να είναι αληθινή. Αν αντίθετα ισχύει η τιμή των 4 ευρώ το κιλό .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε βιολογικο καταστημα πωλειται τα 50 γρ /4 ευρω συσκευασμενο και χυμα οπως το γκοτζι στα 150 γρ/4 ευρω
      η τιμη κιλου που προειπωθηκε στα 45 ευρω δεν συντρεχει συμφωνα με αυτα τα δεδομενα.
      ως προς τις τιμες κοστους εναρξης να σημειωθει πως το φυτο ειναι πολυετες και δινονται μονο μια φορα εκτος των εργατικων τα οποια μπορεις να απαλαγεις εαν βαλεις μηχανηματα.
      οι υπολογισμοι δεν δηναται να ειναι συγκεκριμενοι μεχρι να βρεθει ο εμπορος που θα σου αγορασει την παραγωγη η και να περασει το πεμπτο ετος καλλιεργειας για την πληρη αποδοση του φυτου εαν ολα γινουν κατ ευχην.
      πιστευω πως η καλυτερη εκμεταλευση του φυτου ειναι στο ελαιο το οποιο ανεβαζει κατα πολυ την αναλογια τιμη κερδους απο αποξηραμενο με ελαιο, βεβαια να συμπεριλυφθουν και τα επιπλεον εξοδα του αποστακτηριου του οποιου αγγιζει τα 3-4000 μονο για τον αμβυκα.

      ολα τα παραπανω τα καταθετω με καθε επιφυλαξη και ειναι οσα εχω διαπιστωσει ο ιδιος.

      Διαγραφή
  36. Γεια σας,
    Με λένε Δημήτρη, είμαι καλλιεργητής ιπποφαούς και έχω δημιουργήσει μια ιστοσελίδα με σκοπό να μοιραστώ την εμπειρία μου απο την καλλιέργεια. Εβαλα και λίγα Goji berry πρόσφατα.
    Ρίξτε αν θέλετε μια ματια. Θα ήθελα να είμαι σε επαφή και με άλλους που καλλιεργούν Goji berry και ιπποφαές.
    φιλικά
    www.ippofaesplus.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγόρασα ιπποφαές αποξηραμμένο σε σακκουλάκι των 30 γρ.για να το δοκιμάσω και διαπίστωσα οτι δεν τρώγεται!,γιατί βρωμάει(έχει μια απαίσια μυρωδιά),και στο τέλος πικρίζει.Τόφτυσα,με λίγα λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. alesmeno sto moulti mixer kanto poydra kai rixto san mpaxariko sto fagito oyte poy tha to katalaveneis ,misi koytalia se kathe geyma einai mia lysi gia to anosto tis geysis toy

      Διαγραφή
  38. Γεια σας. θέλω να βάλω στην αυλή μου 2-3 δεντράκια. πρέπει να είναι 2 θηλυκά και 1 αρσενικό ή καρποφορούν και μόνα τους τα θηλυκά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι το είδος αυτό δεν είναι δυοικο, δεν έχει αρσενικό και θυληκό.

      Διαγραφή
    2. Δυοικο ειναι και για ερασιτεχνικες φυτευσεις η συνιθης αναλογια ειναι 1/5

      Διαγραφή
  39. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ... ΔΙΆΒΑΣΑ ΟΛΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ....ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΟΦΑΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!ΑΛΛΑ ΕΧΟ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ,ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ. 1) ΥΠΑΡΧΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΨΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΙΛΛΟ ΚΑΡΠΟ,ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΟ ΣΥΓΚΡΊΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΑΡΠΟ ?????? ΚΑΙ 2) ΥΠΑΡΧΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΗ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ( 10 ΚΙΛΛΑ...10.000 ΚΙΛΛΑ).ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .21/01/2013 .ΤΕΟ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. γεια σας . ειμαι παραγωγος ιπποφαους δειτε το προιον οπως δεν το εχετε συνηθησει στο ιπποφαες αιανης
    στο facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή