Video


Περισσότερες

Απαγόρευση Εντομοκτόνων Στην Κερασιά

Ένα άρθρο του : spagric | 19 Μαΐου 2010 | 0 Σχόλια
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας απαγορεύεται η χρήση των εντομοκτόνων σκευασμάτων με δραστική ουσία dimethoate για την καλλιέργεια της κερασιάς.
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: Από 7-6- 2010 εφαρμόζεται ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1097/2009 της επιτροπής της 16ης Νοεμβρίου 2009 που αφορά στα ανώτατα όρια καταλοίπων διάφορων δραστικών ουσιών μέσα ή πάνω σε ορισμένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η δραστική ουσία dimethoate.
Η ομάδα αξιολόγησης υπολειμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επαναξιολόγησε το υφιστάμενο φάσμα δράσης του dimethoate στη χώρα μας και σύμφωνα με το πόρισμα της αξιολόγησής της, η χρήση των εντομοκτόνων σκευασμάτων με δραστική ουσία dimethoate πρέπει να απαγορευθεί για την καλλιέργεια της κερασιάς.
Από 23-4-2010 προωθήθηκε νέο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση των εγκρίσεων των εντομοκτόνων σκευασμάτων με δραστική ουσία dimethoate, ώστε να απαγορευτεί η χρήση τους και στην παραπάνω καλλιέργεια και αναμένεται η υπογραφή του.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία υπολειμμάτων, δεν είναι δυνατή η διατήρηση των υφιστάμενων εγκρίσεων στην καλλιέργεια της κερασιάς.
Το dimethoate είχε μέχρι σήμερα έγκριση στην κερασιά για την αντιμετώπιση των εχθρών: Ραγολέτιδα, Αφίδες, Ρυγχίτης και Ακάρεα Panonychus ulmi, με τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή 28 ημέρες. Για τους ανωτέρω εχθρούς υπάρχουν εγκεκριμένα και άλλα σκευάσματα, τα εξής:
1. Ραγολέτιδα : Bauveria basiana, cypermethrin, DECIS (deltamethrin), ACTARA (thiamethoxam)
2. Αφίδες : MOSPILAN, PROFIL (acetamiprid), CALYPSO (thiaclorid), ACTARA (thiamethoxam)
3. Ρυγχίτης : phosmet
4. Ακάρεα Panonychus ulmi: propargite.
Κατηγορίες :

Διαφημιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: