Video


Περισσότερες

Πρόγραμμα ψεκασμών για Ροδακινιά

Ένα άρθρο του : Greko | 14 Απριλίου 2010 | 94 Σχόλια

Η ροδακινιά είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της Ελλάδας με συνολική παραγωγή πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους. Αλλά για να είναι οικονομικά συμφέρουσα η καλλιέργεια της απαιτείται ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ψεκασμών εναντίον των εχθρών και ασθενειών. Η Agro-Help προτείνει ένα τέτοιο πρόγραμμα ψεκασμών στην ροδακινιά.




Χειμερινή περίοδος
  • Πριν από την διόγκωση των οφθαλμών κάνουμε ψεκασμούς με κατάλληλα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα εναντίον κορύνεου, εξώασκου και εναντίον εντόμων που διαχειμάζουν, όπως τη βαμβακάδα τις ροδακινιάς τις διαχειμάζουσες μορφές της αφίδας. 2 ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό και χειμερινά λάδια είναι αρκετοί.

Ανοιξιάτική περίοδος
  • Κατά την ρόδινη κορυφή, εάν ο αγρός έχει ιστορικό με προσβολές από το έντομο αναρσία (Anarsia lineatella) εφαρμόζουμε ψεκασμούς με κατάλληλα εντομοκτόνα, ακόμα ψεκάζουμε με thyram, ziram ή captan για μονίλια και εξώασκο.
  • Κατά την έναρξη της άνθησης ψεκάζουμε εναντίον της φαιάς σήψης και κορύνεου, σε περίπτωση βροχερού καιρού επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό κάθε 5 μέρες.
  • Στην πλήρη άνθηση εφαρμόζουμε ένα ψεκασμό κυρίως κατά της φαιάς σήψης
  • Στην πτώση των πετάλων εφαρμόζουμε κατάλληλα εντομοκτόνα εναντίον καρπόκαψας, ακάρεων, αφίδων (μόνο μετά από οπτική παρατήρηση) και ανάρσιας
  • 15 μέρες αργότερα από τον προηγούμενο ψεκασμό, αφού έχει ήδη πέσει η στεφάνη εφαρμόζουμε επαναληπτικό ψεκασμό, ίδιο με τον προηγούμενο, αλλά προσθέτουμε μέσα και μυκητοκτόνο εναντίον του ωιδίου και του κλαδοσπορίου
  • 15 μέρες αργότερα εφαρμόζουμε επαναληπτικό ψεκασμό

Καλοκαιρινή περίοδος
  • Μεχρι οι καρποί αρχίζουν να ωριμάζουν, εφαρμόζουμε ψεκασμούς κάθε 15 μέρες με κατάλληλα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουμε κυρίως την μύγα της μεσογείου όπως και ανάρσια, κοκκοειδή και αφίδες. Στο διάλυμα προσθέτουμε και μυκητοκτόνα εναντίον του ωιδίου και μονίλιας. Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και το όριο οικονομικής ζημιάς πριν ψεκάσουμε.

Φθινοπωρινή περίοδος
  • Λίγο πριν να αρχίσουν τα φύλλα να πέφτουν κάνουμε μια εφαρμογή εναντίον του ανθονόμου
  • Όταν η πτώση των φύλλων βρίσκεται γύρω στο 75%, εφαρμόζουμε ένα ψεκασμό εναντίον κορύνεου, εξώασκου και ανθονόμου. Ακόμα σε κτήματα με κλαδορπόριο καλό είναι να ψεκάζουμε και μία ουρία για να κάψουμε τα φύλλα που είναι εστίες μόλυνσης.

Η agro-help παραθέτει τον πάρακατω πίνακα στον οποίο βρίσκονται συνοπτικά όλο το πρόγραμμα καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών στη ροδακινιά


Εποχή επέμβασης Εχθροί και ασθένειες
Χειμερινή περίοδος
Διόγκωση των οφθαλμώνΚορύνεο, εξώασκος, διαζειμάζουσες μορφές εντόμων, κοκκοειδή και βακτήρια



Ανοιξιάτική περίοδος

Ρόδινη κορυφή
Αναρσία (Anarsia lineatella)
Έναρξη άνθησης
Φαιά σήψη και κορύνεο
Πλήρη άνθησηΦαιάς σήψης
Πτώση των πετάλωνΚαρπόκαψα, ακάρεα και αφίδες, Φαιάς σήψης
Πτώση στεφάνηςΚαρπόκαψα, ακάρεα, αφίδες, ωίδιο και κλαδοσπόριο
15 μέρες αργότεραΚαρπόκαψα, ακάρεα, αφίδες και ωίδιο


Καλοκαιρινή περίοδος
Πριν την ωρίμανση των καρπώνΜύγα της μεσογείου, ανάρσια, κοκκοειδή , αφίδες και μονίλιας


Φθινοπωρινή περίοδος
Πριν την πτώση των φύλλωνΑνθονόμος
75% της πτώσης των φύλλωνΚορύνεο, εξώασκος και ανθονόμος

Πάντα να χρησιμοποιείται εγκεκριμένα για την ολοκληρωμένη διαχείριση γεωργικά φάρμακα, που θα έχουν επάνω ετικέτα στα ελληνικά και θα τα προμηθεύεστε μόνο από γεωπόνους.


Κατηγορίες :

Διαφημιση

94 Σχόλια: στο άρθρο "Πρόγραμμα ψεκασμών για Ροδακινιά"

  1. Ωραιο αρθρο μαγκες! Αν γίνει χημικό αραίωμα πότε γίνεται και πως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου, το χημικό αραίωμα στα ροδάκινα Δεν επιτρέπεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση με ουσίες τύπου π.χ. Ethrel, ή και να επιτραπεί δεν το συνιστούμε στην ροδακινιά γιατί προκαλεί ανομοιομορφία στην παραγωγή, με αποτέλεσμα την μείωση της ποιότητας. Πρόσεχε, πιο σκεύασμα θα εμπιστευτείς γιατί δεν θα έχει έγκριση. Για περισσότερες πληροφορίες στείλε μας email. Φιλικά agro-help.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε παιδια τοσα ραντισματα αφ ενος πρεπει να ειμαι με μια ψεχαστηρα στη πλατη και αφ ετερου πρεπει να βρω να πουλεισω τα ροδακινα στο τελος γιατι δεν πιστευω να θελεται να τα φαω εγω? 5 ροδακινιες εχω στο κτημα μου και θελω ενα δυο ραντισματα μη πεθανω κιολας απο τοα δηλητηρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ αναγνώστη, η ροδακινιά έχει πολλές ασθένειες και εχθρούς. Οι παραπάνω ψεκασμοί είναι προαιρετικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρακαλω πειται μου ποτε να ραντισω τις ροδακινιες μου γιατι καθε χρονο παρατηρω τα φυλα τους να κατσαρωνουν και να πεφτουν απο καποια ασθενεια αλλα τα φρουτα δεν παθαινουν τιποτα αξιολογο

      Διαγραφή
    2. αυτό που παθαίνουν τα δένδρα σου λέγεται εξώασκος, και οφείλεται σε ένα μύκητα. Δυστυχώς τώρα δεν μπορείς κάνεις κάτι τώρα γιατί είναι αργά, μπορείς όμως να ραντίσεις με κάπταν ή με θειράμ για να μειώσεις λίγο την προσβολή.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω για την αμμεση ανταποκρηση. Ειχα ραντιση το φθινοπωρο με χαλκο και περιμενω να δω διαφορα φετος . θα ριξω και καποιο απο αυτα που προτεινεις και θα δουμε . Ευχαριστω και παλι.

      Διαγραφή
  5. TI GNOMH EXETE GIA TA MONOKLADA RODAKINA KAI AN AFJANOYN THN PARAGOGH KATA STREMA;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι εννοείται αγαπητέ μονόκλαδα ροδάκινα, παλμέτα όπως τα κεράσια?

      Διαγραφή
  6. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΦΙΛΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΛΑ ΦΥΤΕΨΑΜΕ ΜΕΡΙΚΙΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΒΕΡΥΚΟΚΙΕΣ.
    ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΕ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠ' ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΚΡΙΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΛΛΩΔΟΥΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΑΝ ΡΕΤΣΙΝΗ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ 'Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
    ΤΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΦΕ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΕΝΟΣ ΧΙΛΙΟΣΤΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΕΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ.
    ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΗΠΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    ΝΙΚΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, στα ροδάκινα η έκκριση κόλλας γίνεται από την οπή ωοτοκίας της καρπόκαψας, δηλαδή η πεταλούδα γέννησε σε εκείνο το σημείο ένα αυγό που έγινε σκουληκάκι. Η αντιμετώπιση απαιτεί ψεκασμό με πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα για ή την χρήση φερομονικών παγίδων.

      Τα σημάδια στα βερίκοκα οφείλονται στο μύκητα κορύνεο. Η αντιμετώπιση απαιτεί σε τακτά χρονικά διαστήματα με μυκητοκτόνα. Ωστόσο η χρήση θειασβεστίου που είναι οικολογικό βοηθάει αρκετά στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

      Διαγραφή
  7. exw rodakina royagial gklory 3.5 etwn enw einai ka8ara apo arwsteies moy bgazoyne stoys ypobraxiwnes retsini k meta apoligo kairo ekeino to shmeio mayrizei k meta stegnwnei kspaei o ypobraxiwnas mazi me ta rodakina ti mporw na kanw giayto..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, αυτό που περιγράφεις μπορεί να οφείλεται σε πολλά παθογόνα. Πιθανότατα οφείλεται στο βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων, το οποίο απαιτεί ψεκασμό με χαλκό το χειμώνα τουλάχιστον 3 φορές.

      Διαγραφή
  8. Καλησπερα.
    Εχουμε μια ροδακινια και μια βερικοκια και τις τελευταιες ημερες παρατηρησαμερ πως τα φυλλα τους ειναι φαγωμενα.
    Τι μπορει να συμβαινει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς μπορεί να συμβαίνουν πολλά, κατά 90% πρόκειται για κάποια προνύμφη όπως του φυλλοδέτη. Θα σας πρότεινα έναν ψεκασμό με πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο.

      Διαγραφή
  9. giasas apo kolindro pierias exo rodakina meykrest proima an kai kano dyo xalkoys to xeimona kai ladi entomoktono kai toys ypolipoys aniksiatikoys psekasmous exoyn bambakada foyl.Tora to kalokeri i to fthinoporo mporo na kano kati?eyxaristo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείς, αν κάνεις μερικούς ψεκασμού με chloropyrifos θα μειώσεις αρκετά το πρόβλημα.

      Διαγραφή
  10. Γεια σας και απο μενα. Ειμαι παραγωγος ροδακινων και εχω προβλημα μεγαλο με το ακριδακι. Ο γεωπονος του συναιτερισμου μας λεει να ψεκασουμε με decis και τα δεντρα αλλα και τις ακαλιεργητες περιοχες γυρω απο τα κτηματα μας.Δεν εχω δει και μεγαλα αποτελεσματα. Ειμαστε στην ολοκληρωμενη καλιεργια και θα ηθελα και την γνωμη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, όντως το πρόβλημα με τις ακρίδες είναι σημαντικό, δεν βλέπετε αποτελέσματα γιατί οι πυρεθρίνες δεν αποδίδουν τόσο καλά σε τέλεια έντομα απ'ότι σε προνύμφες, εγώ θα πρότεινα την εφαρμογή χλωροπυριφός το οποίο δρα και μέσω ατμών. Προσοχή πρέπει πάντα να τηρείται τις ημέρες πριν τι συγκομιδή.

      Διαγραφή
  11. Σιγουρα οι μερες πριν την συγκομιδη τηρουνται άλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι η ουσια χλωροπυριφος επιτρεπεται στην ολοκληρωμενη διαχειριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας και παλι για το ακριδακι ο γεωπονος μου εδωσε TREBON τι γνωμη εχετε για αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αρκετά καλό εντομοκτόνο πιστεύω ότι θα μειώσει το πρόβλημα.

      Διαγραφή
  13. Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας. Μακαρι ολα να πανε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα. Έχω δύο κτήματα με επιτραπέζια ροδάκινα από τα οποία το ένα είναι τριών χρονών και το άλλο έξη. Στον δέυτερο χρόνο μετά την συγκομηδή όλα είναι φυσιολογικά έως το τελευταίο ράντισμα χαλκού. Όταν ξεκηνάω το κλάδεμα παρατηρώ ότι οι βραχίονες έχουν κάτι εξογκώματα τα οποία όταν τα πατάς με το χέρι βγάζουν κάτι σαν κόλλα κάφε χρώματος και αρχίζει να ξερένεται το ξύλο προς τα μέσα.
    Επίσης έχει βέργες οι οποίες είναι ολόξερες και έχει βέργες οι οποίες ξέρενονται στη μέση της βέργας. Έχω κάνει ανάληση σε ένα φυτοπαθολογικό ινστιτούτο και μου απάντησαν στο δείγμα που τους έστειλα ότι δεν διαπιστώθηκε προσβολή φυτοπαθογόνου μύκητα , έπισης στους βλαστους παρατηρήθηκαν νεκρωτικές περιοχές και μεταχρωματισμοί στο κάμβιο. Μου απάντησαν ακόμη ότι μπορεί να οφείλεται από χαμηλές θερμοκρασίες ή από υπερβολική εδαφική υγρασία. Οι θερμοκρασίες όμως ήταν φυσιολόγικες τον χειμώνα και το κτήμα δεν έχει υπερβολική εδαφική υγρασία.
    Θα ήθελα να μου απαντήσεται τι ασθένεια είναι, από που μπορεί να προήλθε και τι μπορώ να κάνω για να φύγει αυτή η αρρώστεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε μας το συντομότερο δυνατό email, με φωτογραφίες. Φιλικά agro-help.com

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα.Μετά το κλάδεμα μου συστήσατε να βγάλω από το χωράφι όλα τα κλαδιά και να τα κάψω. Επειδή όμως έχει πάρα πολλα κλαδιά γίνεται να τα κάνω πρώτα καταστροφέα και μετά να τα βγάλω με την ζβάρνα και να τα κάψω? Υπάρχει περίπτωση αν τα κάνω πρώτα καταστροφέα να μείνει η αρρώστεια στο έδαφος και κατ'επέκταση στο χωράφι?
      Έπίσης μου είπατε να βάψω τους κορμούς με βορδιγάλεο και ασβέστη , γίνεται αντι για βορδιγάλεο να βάλω γαλαζόπετρα με ασβέστη και με ποιά αναλογία?

      Διαγραφή
    3. Αφού δεν γίνεται κάνε καταστροφέα και βάψε τους κορμούς.

      Διαγραφή
  15. ποιος μπορει να μου πει αν ο χειμερινος πολτος κανει καλο στις ροδακινιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θερινό πολτό να χρησιμοποιήσεις, μαζί με Imidaclorpid για την αφίδα.

      Διαγραφή
  16. καλησπερα,απο κατερινη.εχω ροδακινιες,ποικιλια ανδρος,συμπυρηνα,εχω προβλημα στα κλαδια,π.χ οταν ενα κλαδι ειναι 20 εκατοστα το μισο δεν εχει ματια ειναι γυμνο,το υπολοιπο εχει ματια και αργοτερα φυλλα και καρπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε αναγνώστη, τα συμπτώματα που περιγράφει οφείλονται κυρίως σε τροφοπενία ψευδαργύρου. Θα σου πρότεινα μία εδαφολογική ανάλυση.

      Διαγραφή
  17. Καλησπερα.Εχω 2-3 ροδακινιες 3 χρονων και φετος (μαλλον δε το προλαβα) τα φυλλα τους εχουν αρχισει και γυρνανε και φαινονται σαν να σαπιζουν και απο εκει που το δεντρο ηταν γεματο καρπους ,φετος δεν εχει παρα μονο 3-4..Επειδη δε θελω να βαζω φαρμακα (λογω μικρων παιδιων)αλλα δε θελω να χασω και τα δεντρα τι μου προτεινεται?Επισης και μια νεκταρινια εχει το ιδιο προβλημα σε μικροτερο βαθμο.Σωζονται τα δεντρα???ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροδακινιές και νεκταρινιές χωρίς Φάρμακα είναι λίγο ακατόρθωτο αλλά καλά κάνεις και προσπαθείς. Το προβλημά σου πιθανολογώ ότι είναι η μονίλια στους βλαστούς, μπορείς να ξεκινήσεις ψεκασμού με tebuconazole 1 φορά κάθε 7-8 ημέρες και ίσως τα σώσεις.

      Διαγραφή
    2. Το tebuconazole πιάνει κατά κύριο λόγο το ωίδιο ή κάνω λάθος?

      Διαγραφή
    3. Σε ροδακινιές πιάνει ωίδιο αλλά και μονίλια, όπως αναφέρει και ο συνάδελφος.

      Διαγραφή
  18. να ρωτησω και γω κατι. λογω των πολλων βροχων πλημμυρισαν τα καναλια και ολα τα νερα μπηκαν στα χωραφια και συγκεκριμενα σε ροδακινιες και παρεμεινε το νερο 5-6 μερες.τωρα βλεπω κιτρινισαν μερικα δεντρα και τα εκανα στη μεση "οβιδα" και τα εκανα και 20-20-20 διαφυλλικο μηπως και τα γλιτωσω.τι αλλο μπορω να τα κανω? αλλος λεει ΑΛΙΕΤ και αλλος λεειΡΙΝΤΟΜΙΛ στη ριζα.παρακαλω βοηθηστε με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όυτε αλλιέτ ούτε ριντομίλ, θα ψεκάσεις 2-3 φορές κάποιο σκεύασμα αμινοξέων με ιχνοστοιχεία και άζωτο. Αν πρόκειται να σωθούν τότε θα δείξουν σημάδια βελτίωσης σε 1 εβδομάδα περίπου.

      Διαγραφή
    2. στις 4/5 ραντισα με runner και systhane και τα σπρινγκ μπελ και τα βενους.τωρα στις 20/5 θα ραντισω χλωρπυιφως και φολικουρ για μονιλια.βλεπω στα στεγνα ανθη βγαινει κολα και πρεπει να ειναι καρποκαψα (αυγα). μηπως πρεπει να ραντισω πιο νωρις??

      Διαγραφή
    3. να ραντισω τα βενους(νεκταρινια) με BENEFIT PZ για μεγεθος? ποσες φορες και ποσο καιρο πριν το μαζεμα?

      Διαγραφή
    4. Ναι μπορείς να τα ψεκάσεις με ότι διαφυλλικό θέλεις, αν και καλό είναι να προτιμήσεις κάποιο ελληνικό σκεύασμα!

      Διαγραφή
  19. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩ(ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΓΑΡ) ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΞΩΑΣΚΟ ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΙΣ ΣΩΣΩ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ?ΑΝ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΝΤΙΣΩ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ,ΝΑ ΜΗ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ Η ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΓΙΑΤΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ??ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να αφαιρέσεις τα μολυσμένα φύλλα, αν είναι δυνοτόν, και ακολούθως να ψεκάσεις με κατάλληλα μυκητοκτόνα (π.χ. ΚΑΠΤΑΝ, διαφορετικά μπορεί να εξασθενήσει το δεντρό αν η προσβολή είναι σοβαρή. Ο ψεκασμός κατά την πτώση των φύλλων το φθινόπωρο είναι απαραίτητος.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα.Σε επιτραπέζια ροδάκινα 2 χρονών το χωράφι είναι λίγο βαρύ σε υγρασία. Αυτή τη στιγμή έχει λίγο εξώασκο (αν και ραντισμένο με 2 Ζιράμ). Το ανησυχητικό είναι οτι πάρχουν πολλά κλαδιά με ξεραμμένα τα φύλλα στη μέση των κλαδιών, καθώς και κορυφές κλαδιών άδειες από φύλλα. Το πρόβλημα αυτό εμφανίστηκε μετά από λίπασμα Αζώτου(28-0-0) που έριξα- 200gr/δέντρο.Το θέμα είναι τα ξερά φύλλα και κλαδιά (και άν έχει σχέση το λίπασμα).
    Μπορεί να είναι το ίδιο πρόβλημα με του παραπάνω κυρίου που έγραψε στις 17 Φεβρουαρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, καμία σχέση δεν εχει το λίπασμα, λογικά έχεις προσβολές από μονίλια ή συτόσπορα, πρέπει να προβείς άμεσα σε ψεκασμό με thiophanate-methyl.

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα εχω ροδακινιες οι οποιες τωρα βλεπω οτι βγαζουν φυλλαρακια τα οποια κοκκινιζουν λιγακι και ειναι γυριστα ειναι εξωασκος νομιζω αν και εκανα 2 φορες Ζιραμ βλεπω οτι εχουν.Τωρα θελω να ραντισω για πτωση πεταλου το MERCURY σε συνδιασμο με ΝΕΟΤΟΨΙΝ CHORUS CONFIDOR KARATE θα με εχουν καλυψει εως το επομενο ραντισμα που θα κανω στην πτωση του καλυκα για το ωιδιο???

      Διαγραφή
    3. Γιατί τα βάλειςόλα αυτά; Δεν μπορώ να σου πω πια να βάλεις γιατί είναι διαφήμιση. Αλλά πάρε με ένα τηλέφωνο στο 2382051504 να σου πω τι θα κάνεις.

      Διαγραφή
    4. Συνήθως ένα μυκητοκτόνο και ένα εντομοκτόνο αρκεί. Το θέμα είανι να διαλέξουμε τα σωστά σκευάσματα για να μην έχουμε προβλήματα.
      Το captan (mercury) χρησιμοποιείται αρκετά για προστασία από μύκητες και είναι στο τέλος της περιόδου εφαρμογής του (πτώση πετάλων αν θυμάμαι σωστά). Μπορεί όμως να σου αυξήσει τους πληθυσμούς του τετράνυχου, οπότε αν είχες σοβαρό πρόβλημα με αυτόν διάλεξε κάτι άλλο. Το Thiophanate methyl (νοετοψιν) είναι καλή επιλογή και διασυστηματικό. Ακόμη καλύτερη λύση ίσως είναι κάτι με tebuconazole (διασυστηματικό και αυτό) που πιάνει και ωίδια (ζέστη και ξηρασία τα ευνοούν όσο καλοκαιριάζει).

      Σε ότι αφορά τα έντομα, τα νεονικοτινοειδή (Confidor κτλ) δημιουργούν προβλήματα στις μέλισσες, καλό είναι να τα αποφύγεις, εκτός αν έχεις παρατηρήσει μελίγκρες, οπότε θες ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο. Το Καράτε επίσης είναι ένα κλασσικό πυρεθρινοειδές ευρέως φάσματος με τα καλά και τα κακά του, παρόμοιο με το γνωστό decis. Ίσως ένα παραδοσιακό οργανοφωσφωρικό είναι πιο καλή λύση (πχ. chlorpyrifos).

      Διαγραφή
  21. Μπορώ να ραντίσω captan σε συνδιασμό με decis?(ένα χαρμάνι στο ίδιο ραντιστικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μαζι με Thiophanate methyl μπορώ να βάλω chlorpyrifos;Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. kalispera exv epitrapezia rodakina k twra kanw araivma k parateirw oti ta dentra exoyn epireastei apo pseira an k rantisa k ten epiase vlepw oti exoyn stegnwsei kapia kladia k ta dentra den einai zwera.mpwrw na kanw kati wste naepanelthoyn ta dentra k na ksanavroyn ti zwntania toys,me kario lipasma h diafykiko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείς να βοηθήσεις με 200-300 γρ. νιτρική αμμωνία και ψεκασμό με αμινοξέα.

      Διαγραφή
    2. EYXARISTW POLY GIA TEN APANTESESAS h nitrike tha epireasei sta froyta?(exw spring bell san klaoys k big top) ayta exoy xtepethei para poly perise k apo xalazi(den exoy xtypese kala fetos kainoyrgia kladia) Ta aminoxseati einai? ta exoyn oi gewponoi k se ti posoteta prepei na rixw?

      Διαγραφή
    3. Όχι η νιτρική αμμωνία δεν θα επηρεάσει άμεσα του καρπούς, θα δώσει βλάστηση στο δέντρο. Τα αμινοξέα είναι κάτι σαν έτοιμη τροφή για το φυτό και μπορεί άμεσα να τα προσλάβει από το φύλλο φυσικά και θα τα έχουν οι γεωπόνοι.

      Διαγραφή
    4. kakispera sas.exw nektarinia orient k loloys k twra kanw araiwma k parathrw oti ta nektarinia to 90% kati trwei ti floyda toys k ginete kafe ekei poy to exei faei k pianei k retsini.apeythinthika se kapio geopono k moy eipe na psekasw me desis k gandy.to exw kanei prin 4 meres alla vlepw na exakwloythei na ta trwei.apeythinthika se kapioo alo k moy eipe oti einai kapio entomo poy vgainei th nyxta k mou eipe na psekasw th nyxta meta tis 10 me penithrine.(ayto to diastema psekaza kathe 10 meres symfwna me tis odegies toy gewponou).ti na kanw sas parakalw.......tha kataferw naswsw ta ypoloipa?

      Διαγραφή
    5. Πρώτον γιατί αραιώνεις από τώρα τα νεκταρίνια αυτά, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΟΥΦΙΑ, και δεύτερον αυτό που σου τα έφαγε είναι ο κλεονός και η ζημιά έγινε στην πτώση των πετάλλων και όχι τώρα. Αλλά για καλό και για κακό στείλε μας και καμία φωτογραφία.

      Διαγραφή
    6. taaraiwnw twra giati einai poly xontra k mou to eipe o gewponos na psekasw twra kanei k me ti k kati akoma na riksw nitrike twra k stadiaka diafylika (exw riksei ksana nitriki gyrw sta 100g peripoy prin 1 mhna)

      Διαγραφή
  24. συνδιαζεται το pyrinex με το assist το kandy k το wiam σε 1 ψεκαστικο,εχω ψεκασει κ πριν 5 μερεσ με καντυ κ ντεσσισ κανει να ψεκασω παλι αυριο ο συνδιασμοσ τον παραπανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΤΟΝ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ ΝΑ ΤΟΝ ΡΑΝΤΙΣΩ ΣΤΙΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΠΟΤΙΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ..ΕΧΩ OCTAVIA ΚΑΙ SAN CREST...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπερα .Εχω μια ροδακινια η οποια στα κλαδια της ειχε ασπρα στιγματα στην συνεχεια εβγαλε κατι σαν βαμβακι.Τι μπορω να κανω και τι ειναι αυτο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πιθανόν κάποιο έντομο (κοκκοειδή). θα πρέπει να ψεκάσεις με ένα (κατά προτίμηση) διασυστηματικό εντομοκτόνο

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα, φέτος αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα με την βαμβακάδα στις ροδακινιές. Επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της συγκομιδής δεν εφαρμόσαμε κανένα ψεκασμό, θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε τι θα κάνω απο εδώ και μετά; Επίσης παρατηρώ ότι αρκετά δέντρα κάθε χρόνο κιτρινίζουν και ξερένοντε, θα ήθελα την γνώμη σας γι' αυτό το πρόβλημα! Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για βαμβακαδα κανε ψεκασμο με χλοροπυριφος.τωρα για τα δεντρα που κιτρινιζουν και ξερενοντε μπορει να ειναι φυτοφθορα κανε ενα ριζοποτισμα με ριντομιλ η χαλκο με αμμωνια

      Διαγραφή
  28. ο πινακας με τα ραντισματα εινε ιδιος και για τα νεκταρινια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλησπέρα σας! Σε δυο ποικιλίες με πρώιμη άνθηση (ριτσι λειντυ και σπρινγκ μπελ) που έχω, έπιασαν εξώασκο αν και έκανα κανονικα τα ζηραμ. Τι προτείνεται να κάνω τώρα?? Ήδη έχει σχηματιστεί ο καρπός εννοείτε. Να κάνω καπταν?? Να ρίξω και νιτρική??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. gia sas kalo mina exw bali rodakina knektarinia hdyo einai me karpoys 5 pontoys k 12 xroniares ti prepei na prosexo proti fora bazo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΜΑΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΩ 100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ.ΕΠΕΣΕ ΧΑΛΑΖΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ .ΕΚΑΝΕ ΠΛΗΓΕΣ ΣΤΙΣ ΒΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΑ ΚΑΤΙ.ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΛΙΕΤ Η ΜΕ ΚΑΠΤΑΝ ΚΑΙ ΝΕΟΤΟΨΙΝ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΜΗ ΡΑΝΤΙΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΨΕΚΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κάπταν και το νεοτοψίν είναι καλύτερη λύση για απολύμανση πληγών από την άλλη δραστική η οποία είναι καλύτερη για ωομύκητες που προσβάλουν τη βάση των κορμών.

      Διαγραφή
  32. επειδη φετος ειχαμε σοβαρο προβλημα με μονηλια μπορουμε να ραντισουμε μολις πεσει το 1/3 τον φυλλων με χαλκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. exo kapnodi auto pou troei ta fila kai ta rixnei kato ti na rantiso re paidia de ta pianei tpt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙ ΕΧΩ ΜΙΑ ΝΑΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΙΣΑ ΝΑ ΒΓΕΝΗ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΣΑΝ ΖΕΛΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΜΟΥΣ... ΤΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι έκκριση κόμμεως που οφείλεται μάλλον στις υπερβολικές υγρασίες.

      Διαγραφή
  35. Ωραιο κ απλο το αρθρο σας. Ειμαι σε περιοχη που υπαρχουν πολλοι ροδακινοπαραγωγη κ ειμαι κ μελισσοκομος. Θα παρακαλουσα σε καθε αναφορα σας σε ψεκασμους να εξηγειται στον κοσμο ποσο σημαντικο ειναι να ενημερωνουν τους μελισσοκομους της περιοχης για να παρουν μετρα κ να μην καταστρεφονται. Επισης να προωθηται τα φιλικα προς την μελισσα σκευασματα κ την αποφυγη απευθειας στον ανθο ειδικα σε φυτα σαν την ροδακινια με εντονο ενδιαφερον κ να τους εξηγειται πως καποιοι στο εξωτερικο πληρωνουν για την επικονιαση. Ευχαριστω πολυ φιλικα παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Είμαι καινούρια στο επάγγελμα και θέλω να μου λύσει κάποιος μια απορία άμα μπορεί.. Στους λωτούς υπάρχει μια ποικιλία καραλιόκ, ποιός ο λόγος που κάνει γραμμες στον καρπό και υποβαθμίζεται ποιοτικά ο καρπός.. Μερικοί λένε ότι είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας, γνωρίζω όμως ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί έχω δει σε ξένες χώρες ότι δεν υπάρχει δείγμα γραμμών είναι καθαροί οι καρποί. άρα δεν κάνουμε κάτι σωστά..κάτι χρειάζονται τα δέντρα.. Τι πρέπει να κάνουμε? και γενικά σε μια χρονιά οι ψεκασμοί που πρέπει να γίνονται ποιοι είναι και σε ποιες χρονικές περιόδους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΓΕΙΑ ΣΑΣ. Είμαι από νότια... κρητη υψηλές θερμοκρασίες ¨¨¨¨και μου ήρθε η φαεινή ιδέα να δοκιμάσω να φυτέψω 320 δέντρα νεκταρινιες τα οποία είναι τώρα στον τρίτο χρόνο και τους έκανα το κλάδεμα διαμόρφωσης. η αλήθεια είναι ότι λόγο φόρτου εργασίας δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά με τα ψεκασματα τους και επίσης πέρα από 2 ψεκασματα για τετρανυχο και χλωροπυρυφωσ και 2 με βορδιγαλειο πολτό με ασβεστη και ενα βάψιμο με ασβέστη σε κορμό το καλοκαίρι δεν έκανα κανένα άλλο ψεκασμα. Μετα το κλαδεμα ομως φέτος σε καθε τομη το εβαψα με χαλκο που εκανα μονοσ μου σαν παστα, εχει ομως σε καθε τομη κατι σαν ρετσινι...ειναι σοβαρο? τι ειναι αυτο και ποιοσ μπορει να με βοηθησει με το τι ψεκασματα πρεπει να κανω απο τωρα και εξης?? ευχαριστω προκαταβολικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. εκανα στα ποδακινα χαλκο πριν 15 μερες τωρα ειναι στο φουσκομα και αρχισαν ροζιζουν οι μιτες με τι να ραντισω τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα μπορείς να κάνεις για μονιλια...8iram..captan...delan (είναι ώμος ακριβω)

      Διαγραφή
  39. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΕΝΩ ΡΑΝΤΙΖΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΥΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΞΩΑΣΚΟ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΩ,ΣΤΑΜΑΤΙΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ? ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΨΕΚΑΣΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΑΦΙ ΕΧΩ ΚΟΡΥΝΕΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΤΟ ΡΑΝΤΙΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημέρα από Σαλαμίνα .δεύτερη χρόνια που χάνω τα νεκταρίνια και φέτος ήταν αρκετά όλα βγάζουν κάτι σαν ρετσίνι και σαπιζι ο καρπός θα ήθελα εάν μπορείτε βέβαιος να μου δοσετε οδηγιες τι μπορούν να κάνω για να φάω κανένα νεκταρίνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ποτε μπορω να αραιωσω τα μπιγκ τοπ και τα μορσιανι 60 γιατι μου βγαζουν κουφια η τι αλλο μπορω να κανω παρακαλω.. σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. γεια σας!τον φεβρουαριο φυτεψα 750 μονοκλωνα νεκταρινια μπιγκ μπανγκ.ο φυτωριουχος μου χε πει οτι ειχε κανει ολους τους απαραιτητους ψεκασμους οταν τα ειχε στην κατοχη του.κ θεωρειται γενικα αξιοπιστο φυτωριο.ενω εχω εφαρμοσει ολα οσα μου χει πει ο γεωπονος μου για τσαπισμα κ ραντισματα αυτη την στιγμη τα δεντρακια μου εχουν εξωασκο κορυνεο φυλλοδετη κ ψειρα(σε λιγα δεντρα ψειρα).εριξα λιγο λιπασμα(αζωτο).ανησυχω πολυ μηπως μου ξεραθουν.δε μπορω να καταλαβω τι παει στραβα.ειμαι νεα παραγωγος κ τωρα μαθαινω αλλα ακουω τις συμβουλες του γεοπωνου.τι πρεπει να κανω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλησπερα
    Εχω πολλες ξερες βεργες σε ποικιλια ρουαγιαλ ματζεστικ με τι να ραντισω και ποτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπερα σε ποικιλια ρουαγιαλ ματζεστικ που εχω υπαρχουν πολλες βεργες ξερες και εχω βγαλει και τα λαιμαργα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Geia sas ta rodakina mou feros eixan pseira peite miu parakalo ena kalo diagiliko einai katerina 5 stremata k sokarismena isos kai o kormos einai san gerasmenos exo riksei polla legya sto ktima kati omos na piasei k topo??eixaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλησπερα θελω να ρωτησω εαν ο χαλκος CUPRUM MZ 38 μπορει να ψεκαστει σε ροδακινιες τωρα τον Δεκεμβριο σαν χαλκουχο σκευασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπερα εχω ροδακινα 3ετων ποικηλια κατερινα και τωρα που τα κλαδεψα παρατηρησα μερικα δεντρακια ( οχι ολα) εχουν βαμβακαδα στον κορμο.δεν ραντισα χαλκο ειναι να ραντισω τον ιανουαριο.ποια ειναι τα καλητερα βηματα για να την αντιμετωπισω χωρις να χειροτερεψει η κατασταση?ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλημέρα. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε μετά απο πόσες μέρες επιτρέπεται να καταναλωθει το ροδακινο που εχει ραντιστει για μονιλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Έκανα θειασβεστιο πριν δύο μέρες και είδα μερικά φύλλα να τσιμπάνε μπορώ να κάνω τώρα και σελιτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Γεια σας έχω κάποια Άνδρος ροδάκινα έχω μικροφυλια και δε γνωρίζω το λόγο (δεν είναι από ζιζανιοκτόνα είναι αρκετά δέντρα στο αγρόκτημα τι μπωρει να είναι σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πολλή μελίγκρα βρε παιδιά έριξα τεπεκι τίποτα έριξα προφίλ τίποτα πέστε μου κάτι άλλο.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή